Γραφεία Τελετών
ΦΙΛΙΠΠΟΥ - ΠΕΡΗΦΑΝΟΥ

Λάρισα
 


ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Η τελετή της επιμνημόσυνης δέησης είναι για εμάς εξίσου σημαντική όσο και η κηδεία, αφού θεωρείται ως πράξη που τιμά τη μνήμη του εκλιπόντος. Ως προς τη θρησκευτική του υπόσταση, λοιπόν, το μνημόσυνο έχει βαρύτητα γιατί τελείται «εις μνήμη και υπέρ της αναπαύσεως» του αποθανόντα.

Ως προς την κοινωνική του σημασία η τελετή είναι επιπλέον μια ευκαιρία για συγγενείς και φίλους να «αποχαιρετίσουν» τον αγαπημένο τους σε περίπτωση που δεν παρευρέθηκαν στην επικήδεια τελετή ή να τιμήσουν άλλη μια φορά τη μνήμη του. Γενικά το μνημόσυνο είναι συνήθως θρησκευτική τελετή και συνοδεύεται με δεήσεις που αφορούν την ανάπαυση της ψυχής του εκλιπόντος.

Διακρίνεται σε τρισάγιο το οποίο λαμβάνει χώρα στις 3 και στις 9 μέρες («τριήμερα» και «εννιάμερα») μετά το συμβάν και σε επιμνημόσυνη δέηση η οποία ψάλλεται στο 40ήμερο («τα σαράντα»), στους 3 και στους 6 μήνες («τα τρίμηνα» και «τα εξάμηνα»), στο χρόνο («ετήσιο μνημόσυνο») από το χαμό του προσώπου καθώς και στα 3 χρόνια από το πέρας στης κηδείας του. Στα 3 χρόνια με την επιμνημόσυνη δέηση ακολουθεί και η εκταφή της σορού.
Το μνημόσυνο αναγγέλεται στις εφημερίδες και σε αγγελτήρια που επικολλούνται στην περιοχή που κατοικούσε ο απελθών. Όταν η επιμνημόσυνη δέηση λάβει τέλος, μοιράζονται στους παρευρισκόμενους τα γνωστά «κόλλυβα», τα οποία αποτελούν χριστιανικό έθιμο και παρουσιάζονται στην τελετή με τη μορφή στολισμένου δίσκου.

Τα κύρια μνημόσυνα που συνηθίζουν να τελούνται είναι αυτά των 40 ημερών, του 1ου έτους και των 3 χρόνων προς τιμή του απελθόντα και της ανάπαυσής του. Οργανώνουμε άψογα, με επαγγελματισμό και συνέπεια λιτές επιμνημόσυνες τελετές καθώς και όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για την πραγμάτωσή τους.

• Ορισμός της ώρας, της ημέρας και της τοποθεσίας που θα τελεστεί το μνημόσυνο (κοιμητήριο ή ενορία).
• Δυνατότητα επιλογής σχεδίων για το δίσκο στον οποίο θα σερβίρονται τα κόλλυβα.
• Μέριμνα για την τύπωση και την τοιχοκόλληση των αγγελτηρίων.
• Ανθοστολισμός της εκκλησίας στην οποία θα πραγματοποιηθεί η τελετή.
• Μέριμνα για την αναγγελία του γεγονότος στην εφημερίδα, αν και εφόσον η οικογένεια το επιθυμεί.
• Παροχή προσωπικού το οποίο θα αναλάβει τη μεταφορά και τη διανομή των κολλύβων στους καλεσμένους.

Είμαστε στη διάθεσή σας όλο το 24ωρο για να σας εξυπηρετήσουμε και να οργανώσουμε όλη την τέλεση της επιμνημόσυνης δέησης.